Vi bruker cookies, egne og fra tredje parter, for å kunne forbedre våre tjenester gjennom analyse av din navegasjon på våre nettsider. Hvis du fortsetter å bruke vårt nettsted uten å endre konfigurasjonen, tar vi dette som en akseptasjon av bruken av cookies på vårt nettsted. Du kan få mer informasjon eller opplysninger om hvordan du kan endre konfigurasjonen i vår "Juridiske informasjon".

GODTA
Kanariøyene – Livets breddegrad

Solens smil

En spennende dokumentar hvor vi kan ta del i opplevelsene til elleve inuitter under deres spennende reise til Kanariøyene.

Fire menn, tre kvinner og fire barn mellom ett og åtte år er hovedpersonene i dette eventyret på de sju kanariske øyene. “Solens smil” er en dokumentar om hvilken virkning VERDENS BESTE KLIMA har på mennesker som bor i et av områdene i verden med dårligst klima.

Det var den første gangen de reiste til et så fjernt og annerledes sted fra sin lille landsby med bare 300 innbyggere, beliggende på det frosne Grønland, hvor temperaturene er ekstremt lave storparten av året.

I følge med Francesc Bailón, spansk antropolog og ekspert på inuittkulturen, som de har et nært forhold til takket være hans mange reiser til Kulusuk, kom gruppen til øyene med verdens beste klima for å oppleve situasjoner de aldri hadde stått ovenfor og oppdage et landskap som er radikalt annerledes enn det kalde arktis. Her kunne de for første gang føle en vennlig bris mot ansiktet og spasere barbeint over varme sandstrender, la seg kjærtegne av havets bølger, oppleve trær og skoger og se dyr som kameler og øgler… I tillegg til en rekke andre opplevelser som å tappe innlagt vann fra en kran eller å besøke en by. Et utall opplevelser og følelser som de aldri vil glemme ble dokumentert i denne filmen og, fremfor alt, i deres SMIL.

REISEN PÅ TRE MINUTTER

BILDEGALLERI

Kanariøyene KULUSUK

Kulusuk

En isolert landsby med 300 innbyggere beliggende i regionen Tunu, øst på Grønland. Der bor inuittene under svært vanskelige forhold, med et ekstremt klima og et landskap som er dekket av permanent is. Et eksempel på klimaet er at det på dagen for avreisen til Kanariøyene var meldt storm, noe som nesten garantert ville medføre at flyplassen ble stengt. I lys av dette, bestemte ekspedisjonen seg for å chartre et fly som kunne bringe dem fra Kulusuk til Reikjavik på Island. Etter over 13 timer med fly og 4 500 kilometer kom våre inuittvenner endelig fram til stedet med verdens beste klima.

HOVEDPERSONENE

Anda Kuitse

64 años, drum dancer

Peter Uitsatikitseq

49 años, fisker og jeger

Birthe Uitsatikitseq

45 años, husmor

Justus Utuaq

28 años, brannmann og jeger

Charlotte Uitsatikitseq

23 años, barnehagemedarbeider

Niels-Ole Utuaq (Mogu)

25 años, jeger

Helene Utuaq

30 años, husmor

Augo Nathanielsen

8 años

30 SEKUNDER AV FØLELSER OG OPPLEVELSER

Fra å fiske i frossent hav…
til å nyte bølgene i Atlanterhavet
Fra å synge og danse på isen…
til å føle brisen på Kanariøyene
Fra anorakk og støvler…
til t-skjorte og badeshorts
Fra slott av is…
til følelsen av varm sand

Francesc Bailón Trueba

Antropolog

Etter å ha blitt ferdig med sine studier i Kulturantropologi (Universitat de Barcelona), bestemte han seg i 1997 for å vie seg til å studere og forske på inuittkulturen. Frem til i dag har han gjennomført 21 ekspedisjoner til Arktis, med fokus på feltarbeid i Kalaallit Nunaat (Grønland). Han er professor og foredragsholder om temaer relatert med dette folket, kulturguide for reiser til Arktis og produkt manager for Grønland for reisebyrået X-PLORE Viajes & Expediciones. Han arbeidet som rådgiver for Teatre Nacional de Catalunya i forbindelse med forestillingen Groenlàndia (2012) regissert av Jordi Faura og har arbeidet som ekspert på inuittkultur for filmen Nobody wants the night (2015), regissert av filmskaperen Isabel Coixet. Han samarbeider med National Geographic og har skrevet en rekke artikler om inuittkulturen i tillegg til bøkene Los poetas del Ártico. Historias de Groenlandia (2012) og Los inuit. Cazadores del Gran Norte (2015). Han er i dag ansett som en av største spesialistene innenfor dette temaet på verdensbasis.

Guille Cascante

Regissør

Stifter, deleier og daglig leder for produksjonsselskapet Goroka og ansvarlig for programmene Página 2 og Mapa Sonoro på TVE, El tamaño no importa på Canal Plus og programmene Cites 2.0 og Caràcter på TV3, blant en rekke andre produksjoner. Han har også regissert dokumentarene Ecos del subsuelo (TVE/RedBull), Rauxa Visual (TVE/TV3) og Palabras alrededor del mundo, vinner av premien for beste spanske dokumentarfilm ved Barcelona Sport Film Festival. Hans seneste arbeid har funnet sted på Kapp Horn, hvor han spilte inn en dokumentar for Barcelona World Race, og i det arktiske hav, hvor han regisserte dokumentaren Latitud 80. Ballenas, delfines y mariposas, en film som utforsker ideen om hjemmet med utgangspunkt i en reise med seilbåt til de mest avsidesliggende stedene på planeten.